Nichita Stanescu a fost celebrat chiar in ziua in care ar fi implinit 78 de ani, printr-un dublu eveniment: lansarea albumului "Albastru de Prusia. Despre scriitori si literatura", de catre Editura Casa Radio, si vernisarea expozitiei foto "O dupa-amiaza cu Nichita". O incercare reusita de a deschide o fereastra catre ultimii ani din viata marelui poet.
Nascut la Ploiesti, pe 31 martie 1933, Nichita Stanescu s-a stins din viata la numai 50 de ani, pe 13 decembrie 1983, in Bucuresti. Desi s-au scurs 28 de ani de la moartea sa, aura lui continua sa straluceasca, iar cei care l-au cunoscut ii duc dorul. Dovada: minunata seara organizata la Ceainaria Salii de lectura a Teatrului Act, unde cativa prieteni apropiati ai poetului, dar si multi tineri cititori de literatura, s-au adunat sa asculte amintiri legate de Nichita Stanescu.
Autorii fotografiilor expuse, Tudor Jebeleanu, Florin Iaru si Traian T. Cosovei, alaturi de Johnny Raducanu si Bogdan Ghiu, au vorbit timp de aproape doua ore, povestind tot felul de intamplari - hazlii sau mai putin amuzante - legate de omul si poetul Nichita Stanescu.
Tudor Jebeleanu si Johnny Raducanu Vrajitorul serii a fost (cum altfel?) maestrul Johnny Raducanu, care ne-a purtat prin Bucurestii anilor '70, povestind cu atata farmec stralucitor despre prietenia sa cu Nichita, incat Mircea Cartarescu, prezent si el la seara omagiala, a declarat: "Daca va imaginati ca sunt destul de nebun ca sa spun micile mele amintiri despre Nichita Stanescu sau anecdote despre el, dupa maestrul Johnny Raducanu, va inselati amarnic. Nu se mai poate spune, de fapt, nimic dupa el. Asa incat, fiindca am avut o zi foarte grea si nu sunt foarte concentrat, cred ca as scapa cel mai bine spunand o poezie de Nichita Stanescu. De ce n-as crede ca existi /tu ce respiri in unde, / tu singura, vazuto doar cu ochiul/ triunghiular, din frunte".