Câţi dintre noi nu au trecut pe strada Unirii sau pe Lipscani şi nu s-au gândit la prăvăliile sau la afacerile de familie din Craiova de odinioară? Câţi dintre noi nu au încercat să îşi imagineze zumzetul unei zile pline de cumpărători sau liniştea în care vânzătorul îşi aştepta lângă tejghea clienţii?
Viaţa comercială din Craiova de altădată era plină de magazine cu tradiţie, moştenite din tată-n fiu. Ele ofereau străzilor din vechea urbe un aspect vivace, plin de spontaneitate şi farmec. Locuitorii aveau nevoie de mijloace de transport, cu motor sau fără. Aici intervenea Leonida&Co, societate care reprezenta automobilele Fiat, Berliet sau Panhard. La capitolul biciclete, erau patru magazine care se ocupau cu înlesnirea drumului cetăţenilor. De exemplu, „Succesorii Gabrielescu“, de pe strada Unirii, unul dintre ei fiind Puţureanu. Aici erau vândute atât biciclete, cât şi arme sau gramofoane.
Tot pe Unirii se afla şi „Luceafărul“, iar pe strada Lipscani, la numerele 28 şi 44, funcţionau magazinele „Alex Alexandrescu“, respectiv „Bourne“.
Plimbându-ne pe aleea amintirilor, ne putem imagina panourile scrise atent, în culori vii, special pictate ca să atragă ochiul cumpărătorilor. „La snopul de grâu – mătăsuri, bluze, pânze“ sau celebrul bazar Benvenisti - al cărui propietar, S. Benvenisti, avea şi librăria, galanteria şi papetăria „La amicul veritabil“ - ne ajută să reconstituim culoarea epocii; ce-i drept, cu greutate, pentru că acele vremuri sunt de mult apuse.
Voiai articole de menaj, ciment englezesc, măsuri şi greutăţi, cuie, arcuri, lanţuri, sonerii electrice, unelte, fierărie brută sau lucrată? „La Nicovală“, casa cu numărul 31 din Lipscani a lui Emil Eugeniu Munteanu, îşi deschidea uşile pentru meşterii din Bănie şi nu numai.
Cărţi, modă şi „Socoteală subţire“
În epocă, era celebră florăria „Frey“, tot de pe strada U