* Datele statistice arata ca o femeie din zece are aceasta suferinta *
* Simptomele bolii sunt multiple, variind de la o femeie la alta; intreruperi de ciclu menstrual luni de zile, crestere mai rapida in greutate, dublata de tulburari de respiratie, chiar crize de apnee in timpul somnului. In cauza fiind un dezechilibru hormonal, apoi si manifestari de natura androgena, ce deranjeaza psihic femeia bolnava, care incepe sa capete trasaturi masculine, pilozitate abundenta pe fata si corp, depunere de tesut adipos in zone nefiresti la o femeie si, nu in ultimul rand, scaderea apetitului sexual si infertilitate. Printre semnele bolii mai mentionam si pete pe tegumente, eruptii de cosuri, caderea accentuata a parului, chiar alopecie, modificari psihice, momente frecvente de absenta a atentiei, oboseala, insomnii si stare depresiva.
* Investigatiile medicale evidentiaza modificari chistice ovariene, un grad de steatoza a ficatului, indicele de masa corporala crescut, la fel si colesterolul din sange, hipertensiune arteriala, valori ridicate privind rezistenta la insulina si toleranta la glucoza. Cu timpul, pancreasul devine epuizat prin suprasolicitare, urmarea fiind ca arderea caloriilor din alimentele ingerate este insuficienta si astfel cresc depunerile de tesut adipos, ce produc exces de testosteron, cauzand manifestarile masculinizante.
* Sindromul ovarian polichistic se poate asocia si cu alte manifestari: infectii fungice - cea mai cunoscuta dintre ele fiind candidoza bucala si genito-urinara sau afectiunile produse de chlamidii - mico si ureaplasme, stari si boli inflamatorii, din categoria celor autoimune - poliartrita si lupusul, suferinte tiroidiene, afectiuni ale hipofizei, din sfera ORL, psihice, metabolice, diabet zaharat de tip 2.
* Femeile care se confrunta cu asemenea manifestari sa solicite de urgenta un consult medicului de fam