La patru zile dupa inceperea Operatiunii Barbarossa, o flota sovietica se apropia de Constanta. Obiectivul ei era deschiderea unui nou teatru de razboi, printr-un desant maritim in portul romanesc, in conditiile in care sovieticii incepeau deja sa forteze intrarea in Delta Dunarii.
Odata cu invazia Uniunii Sovietice, pe data de 22 iunie 1941, armatele sovietice stationate in Ucraina au opus o rezistenta indarjita trupelor germane si au reusit pastrarea unei linii stabile a frontului. Acest lucru a permis Flotei Sovietice a Marii Negre sa intreprinda atacul asupra Constantei.
Planul a fost conceput de ofiterul Sergey Gorshkov si urmarea cucerirea Dobrogei, obligandu-i astfel pe germani sa isi amane ofensiva pe frontul ucrainean pentru a face fata acestei noi amenintari, dar si distrugerea depozitelor insemnate de combustibil din Constanta si anihilarea fortelor navale romanesti ce reprezentau o amenintare.
Incep bombardamentele asupra Constantei
Incepand cu seara de 22 iunie, avioane sovietice bombardeaza Constanta. Acestea sunt intampinate cu focurile bateriilor antiaeriene, dar stratul gros de nori le protejaza.
In aceste prime ore ale confruntarilor doar un singur avion sovietic este doborat si cade in centrul Constantei. Atacul aerian continua. Formatiile sovietice ating chiar si cate 100 de avioane odata.
Sunt lovite garniturile de tren care transportau combustibil, danele, dar si orasul in sine. Sunt omorati 30 de soldati care operau o baterie antiaeriana.
Pe 23 iunie are loc prima confruntare aeriana si de pe 24 iunie avioanele de vanatoare romane incep sa se impuna in fata bombardierele sovietice. Sunt atacate si navele flotei romane care se aflau in larg. Au fost efectuate aproape 20 de raiduri din partea aviatiei sovietice asupra Constantei.
Salvatorul Constantei @N