* Preţurile pentru industrie nu se vor dubla peste noapte
Autorităţile trebuie să liberalizeze piaţa gazelor şi cea a electricităţii şi să anunţe, chiar în acest an, un calendar de adoptare a măsurilor în acest sens. Liberalizarea presupune ca autoritatea de reglementare (ANRE) să nu mai stabilească preţurile gazelor şi energiei electrice decât pentru consumatorii vulnerabili, în special pentru populaţie. Astfel, toate firmele vor negocia noile preţuri cu furnizorii, în condiţii de piaţă liberă. Acest lucru va duce şi la rezolvarea procedurii de încălcare a legislaţiei comunitare iniţiată de Comisia Europeană împotriva României şi aflată într-un stadiu avansat.
Hilmar Kroat-Reder, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de Gaze Naturale, Energie & Produse chimice, ne-a declarat, într-un interviu: "Autorităţile române dezbat acum modificarea legilor energiei şi gazelor pentru a implementa un program de liberalizare a pieţelor. Petrom a propus, pentru piaţa gazelor, liberalizarea acesteia şi desfiinţarea treptată a celebrului < coş > prin care se stabileşte cota de gaz intern şi cea de gaz importat şi definirea populaţiei ca şi consumator vulnerabil. Pentru populaţie, Petrom a propus furnizarea de gaze numai din producţia internă, la preţul actual, care este aproximativ la jumătatea celui din import. Astfel, factura pentru populaţie s-ar ieftini cu până la 15%".
Domnia sa a precizat că, în prezent, piaţa gazelor nu este liberalizată. Firmele îşi pot negocia doar teoretic preţurile şi cantităţile cu furnizorii. De exemplu, Petrom nu poate cere, pentru gazul intern, un preţ mai mare decât cel stabilit de ANRE (echivalentul a 150-160 de dolari/1.000 mc) pentru piaţa reglementată, pentru că, practic, ANRE-ul impune un maxim.
Oficialul Petrom ne-a explicat: "Consumatorii care au ales să-şi schimbe furnizorul se pot întoarce oricân