Cei vrednici şi mai cu frică de Dumnezeu au mers dimineaţă la slujbă, pentru a întâmpina Intrarea Domnului în Ierusalim. Femeile au pregătit colăcei şi i-au împărţit copiilor şi săracilor.
Preoţii au sfinţit ramuri de salcie pe care apoi oamenii le-au aşezat la porţi, la ferestre, ca să-i ocrotească de boli şi rele pe toţi cei dragi, dar şi întreaga gospodărie. Bătrânii spun că salcia te scapă de durerile de spate, iar dacă iese în calea omului ce vrea să îţi treacă pragul acesta se va apropia cu gând bun.
Salcia din Duminica Floriilor pomeneşte o legenda în care Maica Domnului, izgonită cu Isus, a reuşit să treacă un râu agăţându-se de ramurile acestui copac. În comuna doljeană Urzicuţa încă se mai păstrează obiceiul cumicitului, ritual din zorii zilei de Florii, prin care copilele primesc grija Fecioarei Maria. Dis-de-dimineaţă ele au pregătit bucăţele mici de pâine, pe care le-au înmânat unei bătrâne pentru a le aşeza pe o bucată de lemn şi a le da drumul pe apă. Bucata care ajunge prima dincolo de punte, de trei ori la rând, desemnează naşa, fata care va fi protejată tot anul de Fecioara Maria.
„Cumicitul începe odată cu Intrarea lui Isus Hristos în Ierusalim. Pâinea este trupul Domnului, iar lemnul pe care este pusă simbolizează crucea Răstignirii. Fiecare fată vrea ca trupul ei să fie primul, ca să ajungă naşă, cum i se spune câştigătoarei”, a povestit Emilia Vâlceanu.
În Duminica Floriilor persoanele care au postit se bucură de dezlegare la peşte.