\"Decât să fiu mediocru la toate, mai bine să fiu foarte bun la ceva. Cred că, în jocul de şah, mai am mult de crescut, pot fi mult mai bun\", spune Constantin Lupulescu, campionul naţional la şah al României.
Ne dăm întâlnire la metroul de la Piaţa Iancului. Aşadar, nu a venit cu maşina, şi nu pentru că a preferat să vină cu metroul, ci pentru că nu are una. Are 27 de ani, stă în Buftea împreună cu mama lui, azi e în Bucureşti să îşi înnoiască buletinul. Mergem într-un local simplu, cu mese şi scaune din plastic.
Nu-l recunoaşte nimeni pe stradă sau la masă, nici nu ne aşteptam la asta. Ne aşezăm, cei de lângă noi sunt fascinaţi de emisiunile de la televizor. E în jur de ora cinci, pe Antena e Moni, pe ProTV e Pepe. Se vorbeşte de divorţuri. Eu stau cu spatele la televizorul atârnat pe perete, el cu faţa. Luăm două sucuri şi vorbim despre şah. Mă gândesc că e o premieră pentru localul în care suntem. Aş pune pariu pe pionul din faţa regelui că am dreptate. Aş fi pierdut: "Ştiu locul ăsta de la Dacian (Dacian Pribeanu - un prieten al lui Constantin, şahist şi el)".
Locul 23 din sute de participanţi: "Am făcut praf" turneul
Tocmai s-a întors de la Campionatul European din Franţa. A luat locul 23, spune că "a făcut praf" turneul, deşi s-a calificat la Cupa Mondială, organizată în mod tradiţional de "primitoarea" Siberie, în oraşul Khanty Mansiysk. Însă când te uiţi în clasament, nu poţi să nu observi că românul a fost la un punct de campionul european din acest an.
Pentru el, însă, tot "praf" a fost turneul francez, un punct e diferenţă mare. Când a avut şansa să prindă plutonul fruntaş, a fost învins de o jucătoare din Ungaria, Judit Polgar, care la finalul competiţiei a devenit prima femeie care cucereşte o medalie, fie ea şi de bronz, în istoria Europeanului de şah. "E o jucătoare mare. Juca cu Kasparov, cu cei