Preţul aurului a crescut până la nivelul maxim istoric, în ultima zi a săptămânii trecute, iar cel al argintului - la cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani, pe fondul temerilor legate de consecinţele accelerării inflaţiei în China. Investitorii consideră că băncile centrale din întreaga lume vor fi nevoite să ia măsuri pentru combaterea creşterii preţurilor.
La Comex New York, cotaţia aurului cu livrare în luna iunie a urcat cu 13,60 dolari (0,9%), încheind ziua cu 1.486 dolari uncia. Anterior, preţul a atins 1.489,10 dolari uncia - nivelul maxim al tuturor timpurilor. Săptămâna trecută, cotaţia metalului galben a câştigat 0,8%.
Preţul aurului a crescut zece ani la rând, pe fondul sporirii investiţiilor pe acest segment. Potrivit companiei britanice de cercetare GFMS Ltd., preţul metalului preţios va consemna recordul de 1.600 dolari uncia în 2011.
Vineri, preţul argintului a crescut cu 90 de cenţi (2,2%), la 42,571 dolari uncia, cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani. Pe parcursul sesiunii bursiere de vineri, cotaţia metalului preţios s-a apropiat de 43 de dolari/uncie.
Analiştii arată că, atât metalele preţioase, cât şi petrolul vor continua să fie în atenţia investitorilor, în perioada următoare.
Vineri, preţul ţiţeiului brut s-a înscris pe un curs ascendent, ca urmare a anunţului privind creşterea peste aşteptări a încrederii consumatorilor din SUA, respectiv a producţiei industriale.
Cotaţia ţiţeiului cu livrare în luna mai a urcat cu 1,55 dolari (1,4%), la 109,66 dolari/baril. În ultimul an, preţul petrolului a câştigat 28%, însă în săptămâna încheiată la data de 15 aprilie, a scăzut cu 2,8%.
La ICE Futures Exchange din Londra, preţul petrolului cu livrare în mai a urcat cu 1,45 dolari (1,2%), la 123,45 dolari barilul.
În opinia oficialilor ruşi, preţul actual al petrolului afectează deja expansiunea e