De această dată, Guvernul trece peste procedurile parlamentare standard, pentru a pune în aplicare două legi: Legea privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi auxiliar din învăţământ şi Legea dialogului social.
Prima înseamnă că profesorii care au câştigat în instanţă dreptul de majorare a salariului cu 50%, nu-şi vor primi banii anul acesta, chiar dacă au decizii definitive din partea justiţiei. Este vorba despre măsura legislativă de la sfârşitul anului 2008, când parlamentul a adoptat această majorare, ce nu a putut fi onorată ulterior prin bugetul de stat.
"Această lege nu este o lege de plafonare sau de îngheţare a salariilor din învăţământ, aşa cum s-a spus uneori. Această lege este impusă de practicile neunitare de reîncadrare cu salarii majorate cu 50% a profesorilor din învăţământul preuniversitar din unele zone din ţară, în special Suceava şi Botoşani," declara Emil Boc în şedinţa de guvern în care a anunţat asumarea răspunderii.
Premierul este contrazis de secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FLSI), Liviu Pop. Acesta declară, pentru romanialibera.ro, că asumarea răspunderii pe legea menţionată va însemna practice "diminuarea salariilor cu 33 la sută", odată intrată în vigoare, mai ales pentru judeţele Suceava şi Botoşani. "Nu se pune în aplicare un drept câştigat în instanţă," afirmă Liviu Pop.
Asta în condiţiile în care deşi multe cadre didactice au câştigat în instanţă majorări salariale, nu au putut beneficia de ele, ba mai mult, salariile au fost scăzute ca urmare a măsurilor de austeritate. Totodată, spune reprezentantul sinidcatului, vor avea de suferit şi elevii, deoarece costul/elev a fost diminuat anul trecut, iar un buget mai mic înseamnă şi o calitate mai scăzută a procesului de educaţie.
FSLI va apela, în acest context, la instituţia Avocatului Poporulu