Veniti investitori straini! Dezvoltati-va capitalisti autohtoni! Functioneaza normal piata libera! Romania este o tara cu legislatie stabila si evolutie predictibila, cu economie decuplata de politic.
Cam asa ar trebui sa sune, in mod normal, mesajul-oferta al unui lider liberal in plina ascensiune, care se revendica seful singurului partid de dreapta din Romania. Crin Antonescu are insa cu totul si cu totul alte ganduri.
De cum va ajunge la putere, USL va abroga toate legile adoptate prin ordonanta de urgenta de Guvernul Boc, a anuntat cu senintate domnia sa, saptamana aceasta. Adica cel putin Legea pensiilor, a salarizarii unice, a educatiei si Codul Muncii. Va dati seama ce seism ar provoca in societate o astfel de masura soc, caci vorbim despre legi fundamentale.
Dar poate ca dl. Antonescu le socoteste legi proaste, ceea ce partial este corect, si are pregatite variante mai bune cu care sa le inlocuiasca fara traume pe cele abrogate. Ar fi bine sa ni le si arate. Caci deocamdata stim, spre exemplu, doar ca varianta USL de Cod al Muncii este izbitor de asemanatoare cu aceea intrata in vigoare prin asumare raspunderii guvernului. Iar diferentele sunt esentialmente de stanga.
Adica dl. Antonescu vrea sa abroge un cod definit de chiar Dinu Patriciu - mare iuitor de PD-L si Traian Basescu, se stie - drept un cod ultraliberal, pentru a-l inlocui cu unul destul de asemantor, dar cu o mai pronuntata tenta de stanga. In privinta Legii dialogului social, intelegem ca dl. Antonescu doreste conservarea pozitiilor baronilor sindicali, care se simt cel mai amenintati de viitoarea reglementare.
Actuala Lege a educatiei tulbura interesele clanurilor universitare si ale rectorilor politicieni Ecaterina Andronescu (PSD) si Andrei Marga (PNL) si este clar ca o varianta USL va pansa aceste rani. Despre Legea salarizarii uni