Sectorul energetic trebuie să devină prioritar în România, altfel va genera probleme grave, va afecta climatul investiţional şi creşterea economică a ţării, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerţ Americane din România (AmCham).
"AmCham Romania îşi exprimă îngrijorarea faţă de lipsa de prioritate acordată sectorului energetic în România, dincolo de nivelul declarativ şi strategii rămase pe hârtie", se arată în documentul organizaţiei.
AmCham subliniază că directivele europene din domeniul electricităţii şi al gazelor naturale (cele două directive din Pachetul 3 aprobat de Comisia Europeană în 2009) ar fi trebuit transpuse în legislaţia românească până la data de 3 martie 2011, în urma unei consultări meticuloase şi sistematice cu părţile interesate, inclusiv comunitatea de afaceri.
"Cu toate că o consultare formală a fost organizată de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, date fiind importanţa transpunerii celor două Directive şi implicaţiile asupra mediului de afaceri, considerăm că o consultare profundă şi reală este esenţială pentru a identifica cele mai bune soluţii pentru România", mai spun reprezentanţii AmCham.
Este necesară o strategie pe termen lung
De asemenea, organizaţia recomandă autorităţilor să asigure independenţa şi transparenţa Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) odată cu noua legislaţie românească care va transpune directivele menţionate, întrucât independenţa şi transparenţa ANRE sunt esenţiale pentru un sector energetic funcţional în România şi pentru a creşte încrederea investitorilor în acest domeniu.
"Credem cu tărie că un sector energetic sănatos şi eficient are o importanţă crucială pentru o economie robustă şi competitivă. O strategie câştigătoare constă în elaborarea unor politici energetice pe termen lung, stabile, transparente, predictibile ca