O altă întrebare gândul s-a referit la "referendumul Capitalei", impus de Elena Udrea, şefa PDL Bucureşti, cu intenţia declarată de eliminare a primarilor de sectoare şi de concentrare a tuturor deciziilor resursele financiare în mâna rimarului general.
"Vă spun cu toată sinceritatea că n-am urmărit toată povestea acestui referendum, nici nu ştiu exact ce vizează", a încercat să ne convingă Traian Băsescu, după care a început să dezvăluie "ce ştiu eu însă": "Ar trebui depusă o lege de funcţionare a Capitalei, care să clarifice modul de exercitare a puterii locale în Capitală şi utilizarea surselor de finanţare. Ce ştiu este că a existat o funţionare unitară a Capitalei până în al treilea an al mandatului meu de primar general, pe urmă Adrian Năstase a luat bugetul şi a făcut şapte bugete ale capitalei, a împărţit atribuţiuni nu prin delegare de către Consiliul General, ci direct prin ordonanţă de urgenţă. E greu totuşi să planifici dezvoltarea unui oraş când sunt şapte bugete, unul al Primăriei Generale plus şase bugete ale sectoarelor, e ca şi cum ţara ar avea un buget la nivelul Guvernului, un buget la nivelul Ministerului Justiţiei şi un buget la nivelul Parlamentului." În ceea ce priveşte intenţia desfiinţării funcţiei de primar de sector, şeful statului a spus: "Cred că funcţia de primar de sector poate să rămână şi primarul de sector ar putea fi, în mod automat, viceprimar al Capitalei, deci şase viceprimari ai Capitalei, dar cu un singur buget, pe care îl distribuie Capitala.
" Solicitat să explice cum s-ar împăca aşa ceva cu principiile descentralizării administrative şi autonomia locală, Traian Băsescu ne-a replicat cum că am "confunda descentralizarea cu atomizarea unui oraş": "Descentralizare, subsidiaritate înseamnă să transferi de la adminiastraţia centrală la administraţia locală. S-au dat spitalele, s-au dat şcolile, asta-i subsidiaritat