Curtea de Apel Bucureşti a respins joia trecută recursul formulat de Hidroelectrica împotriva hotărârii Tribunalului Bucureşti, astfel că a rămas irevocabilă respingerea cererii de divizare a Hidroelectrica şi de înfiinţare a Hidroenergetica, se arată într-un comunicat al Hidrosind.
Sindicatele din Hidroelectrica s-au opus de la început ideii Guvernului de a diviza Hidroelectrica, cel mai important producător de energie din România, şi de a uni cele două părţi ale companiei cu termocentrale şi mine de cărbune.
Cei doi giganţi energetici ar fi trebuit să se numească Electra şi Hidroenergetica.
De asemenea, în urmă cu o lună, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul Nuclearelectrica privind înfiinţarea Electra, astfel că şi celălalt gigant a fost blocat irevocabil în instanţă.
„La acel moment, Ministerul Economiei, care prin societăţile implicate a plătit sume cel puţin exagerate pentru întocmirea proiectelor şi pentru susţinerea lor în instanţă (potrivit Curţii de Conturi, societăţile de stat cheltuiesc anual milioane de euro pentru servicii juridice ), a declarat public că va solicita anularea hotărârii irevocabile a Curtii de Apel Bucureşti, invocând o greşeala materială. Noua hotărâre a Curţii de Apel confirmă că nu a fost vorba de o eroare materială, aşa cum pretindea Ministerul, care refuză să înţeleagă şi să accepte efectele deciziilor puterii judecătoreşti", mai spun sindicaliştii din Hidroelectrica.
Potrivit acestora, în deciziile pronunţate, instanţele de judecată au împărtăţit criticile sindicatelor cu privire la nelegalitatea proiectelor atât în ceea ce priveşte nerespectarea dispoziţiilor imperative ale legii societăţilor comerciale, prin prisma încercării nelegale a Guvernului de a diviza Hidroelectrica concomitent cu înfiintarea prin proceduri de fuziune a două noi companii, cât şi în ceea ce priveşte neevidenţierea corect