Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat, pentru „Adevărul" că managementul în întreprinderile publice are nevoie de transparenţă şi de o schimbare de mentalitate, lucruri pe care Fondul va încerca să le implementeze prin noul acord. „Din punctul meu de vedere, lucrurile cele mai grave se întâmplă la nivelul companiilor de stat. Problemele durează de douăzeci de ani", a spus Tănăsescu.
Oficialul român la Washington este de părere că mentalitatea unor companii din sectorul energetic, minier sau al transporturilor, care-şi spun: „Sunt prea mare să cad sau să fiu închisă" trebuie să dispară. „Trebuie o gândire bazată pe eficienţă, iar aceste companii nu trebuie să uite că servesc publicul", a punctat Tănăsescu.
Noul acord cu FMI, care a început la 1 aprilie, are ca punct central eficientizarea companiilor de stat şi continuarea consolidării fiscale. „Nu în ultimul rând, se impune o reaşezare a modului de execuţie bugetară, o îmbunătăţire a administraţiei fiscale, care, de altfel, a început", a arătat fostul ministru de Finanţe.
Probleme la fondul de rezervă bugetară
Anul trecut, fondul de rezervă bugetară a beneficiat de aproape 2,58 miliarde de lei -o sumă record - din care 900 de milioane de lei au avut ca destinaţie plata arieratelor, în special pentru Ministerul Transporturilor şi Ministerului Economiei. Potrivit lui Tănăsescu, comportamentul ministerelor de linie trebuie corectat şi eficientizat în cheltuirea banilor.
„Este o chestiune pur politică umflarea fondului de rezervă. Un minister nu cheltuieşte banii respectivi, aceştia intră în fondul de rezervă şi de acolo merg, de obicei, spre plata arieratelor, inclusiv a celor acumulate de companiile de stat", punctează Tănăsescu.
În noul acord de tip preventiv, cei de la FMI promit că monitorizarea companiilor se va face mult mai agresiv. „Am decis în iarnă ca,