Pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, la Iasi, dupa plimbarea de dupa-amiaza din Copou, trasuri, calesti si alte acareturi ale boierimii stilate, coborau dinspre Podul Verde spre Ulita Sarbeasca (actuala strada Lapusneanu), presarata cu numeroase localuri luxoase. Printre acestea se afla si o locanta eleganta numita cofetaria Tuffi.
Povestea acesteia incepe cu multa vreme in urma, cand Georges si Richard Tuffi deschideau o cofetarie amplasata la capatul Ulitei Sarbesti, chiar in buza Copoului, pe locul unde astazi se afla Casa Studentilor.
File din istoria unui oras: Iasi
Zile fierbinti, in Copoul de altadata - De la cititori
Patria delicateselor
Cofetaria Tuffi era pe departe cea mai la moda. Nu era boier moldav care sa nu traga acolo macar pentru o cafea mica. Cucoanele, cu toalete splendide, pline de dantelarii, vorbeau frantuzeste cu domni eleganti, inmanusati si jobenati, curtenitori si galanti.
Era locul unde se discutau vrute si nevrute, dar mai ales se barfea pe oricine trecea pe sub geamurile cofetariei. Musterii ce poposeau aici erau tratati cu delicioase capodopere din ciocolata, frisca, fistic, glazuri si bomboane. Aici veneau adeseori si se "tratau" cu "delicatesuri" cei doi indragostiti ce aveau sa devina faimosi, Mihai Eminescu si Veronica Micle.
Pe timpul iernii, cofetaria Tuffi devenea destinatia celor care doreau sa se incalzeasca dupa orele petrecute la patinoarul injghebat undeva in fata Garii Iasi. Cu nasul rosu de ger, cu patinele spanzurand pe umar, iubitorii zbenguielii pe gheata, urcau pe la Rapa Galbena si intrau in cofetaria unde mirosea a mirodenii, garnisita din belsug cu bunataturi, bauturi fine si ceaiuri fierbinti.
"Baronul de Vax"
De Anul Nou, cofetaria era si locul unde ursarul Baronul de Vax, "un tiganus maruntel", dadea un specta