Un buget maxim de 90.000 de euro, perseverenţă în negociere, o informare atentă privind ofertele sunt doar câteva dintre elementele care caracterizează românul aflat în acest an în căutarea unei locuinţe.
Profilul cumpărătorului român de case din 2011 diferă destul de mult de cel existent la nivelul anilor 2006-2008, în vremea boom-ului imobiliar.
Caracteristicile principale ale acestuia sunt o capacitate de analiză şi sinteză a informaţiilor din piaţă mult mai dezvoltată şi manifestată mult mai intens înainte de a decie să cumpere o locuinţă, dar şi reticenţa în legătură cu proiectele rezidenţiale cu probleme.
"Cumpărătorul de astăzi esteun partener egal al vânzătorului, pune întrebări pertinente despre proprietatea care-i stârneşte interes, se intereseată de situaţia juridică a acesteia, de materialele de construcţie folosite, dar şi de termenele de livrare", spune Ion Cătuţoiu, director general RealTime şi consultant tIMOn.
Mai mult, clientrul şi-a dezvoltat capacitatea de negociere şi este mult mai atent cu bugetul alocat unei achiziţii imobiliare.
Românii nu mai vor să plătească pentru case neterminate
Potrivit unui studiu realizat pe un eşantion de 10.000 de persoane, realizat de compania RealTime şi tIMOn, cumpărătorul din 2011 are între 30 şi 55 de ani şi, de cele mai multe ori, vorbim de persoane care lucrează în domeniul financiar-bancar.
"Bugetul maxim pe care cei mai mulţi dintre respondenţii sondajului nostru ar fi dispuşi să-l aloce în vederea achiziţionării unei locuinţe este de 90.000 de euro", mai spune Cătuţoiu.
De asemenea, românii care intenţionează ca, în viitorul apropiat, să-şi cumpere o casă nu mai sunt dipuşi să plătească, fie şi doar un avans, pentru case aflate doar în stadiu de proiect sau finalizate parţial.
Rată la credit între 250 şi 300 euro pe lună