Criza i-a făcut pe români să pună mai mulţi bani deoparte. Cu toate acestea, cei mai strângători români sunt în continuare aceiaşi care economiseau şi înainte de 2008. Cei mai mulţi bani în depozite la termen se află la sucursalele băncilor din Bucureşti. Capitala este urmată la mare distanţă de judeţele Cluj, Constanţa şi Braşov, potrivit informaţiilor BNR, analizate de EVZ. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Aproape 4 din 10 lei care sunt puşi deoparte în depozite la termen la băncile din România sunt economisiţi în Bucureşti. Depozitele la termen constituite în Capitală, în valoare totală de aproape 31 miliarde lei, la finele lunii februarie 2011, reprezintă 36,5% din depozitele totale ale românilor, arată datele privind structura în profil teritorial a depozitelor clienţilor nebancari, neguvernamentali publicate de Banca Naţională a României (BNR), analizate de EVZ.
Bucureştenii şi străinii aflaţi în Capitală îşi constituie economiile în egală măsură în lei (15,1 miliarde lei) şi în valută (15,8 miliarde lei), cu o preferinţă uşoară pentru monedele străine, considerate mai sigure.
Într-o ţară atât de centralizată cum este România, bucureştenii deţineau primul loc la economii şi înainte de criză.
Ardelenii, fruntea ţării
Pe al doilea loc în clasamentul celor mai puţin risipitori români sunt clujenii. Ei aveau puşi să facă dobândă în depozite la termen circa 4 miliarde de lei, la sfârşitul lunii februarie. Clujenii se pot lăuda cu aceeaşi poziţie şi în clasamentul de dinainte de criză, ceea ce înseamnă că au obiceiul de a economisi indiferent de condiţiile economice.
Locuitorii judeţului Cluj preferă să-şi ţină banii în depozite în lei, care aduc randamente vizibil mai mari decât cele în valută. Astfel, depozite în valoare de 2,4 miliarde lei sunt în monedă naţională, iar de 1,5 miliarde lei în valută. @N_P