Politicieni, bloggeri şi reprezentanţi ai ONG-urilor s-au întâlnit pentru a dezbate problema violenţei casnice şi pentru a găsi soluţii.
Dezbaterea a avut ca punct de plecare un film de animaţie norvegian, „Angry Man", care ilustrează impactul violenţei domestice asupra copiilor, chiar dacă cei mici nu sunt victime directe. Personajul principal e Boj, un băieţel care asistă la crizele de furie ale tatălui său. Boj e sfătuit de cel mai bun prieten al său, un căţel, să-i scrie regelui pentru a cere ajutor.
Scurt-metrajul animat va fi proiectat în mai multe şcoli din Capitală, ca parte a proiectului „Spune mai departe", implementat de Asociaţia „No Abuse" şi Direcţia Socială a sectorului 5, pentru a-i încuraja pe tineri să ceară ajutor în cazul în care sunt ei înşişi victime.
„Din păcate, şi în 2010 numărul cazurilor de violenţă domestică a crescut în comparaţie cu anii trecuţi. E foarte important să încercăm să prevenim comportamentele violente, să acordăm ajutor victimelor, dar şi să introducem în legislaţie măsuri menite să descurajeze agresorii şi să încurajeze victimele să raporteze autorităţilor situaţia în care se află", a spus Mirela Ţincu, preşedintele asociaţiei „No Abuse".
Abuzurile, în creştere
Astfel, asociaţia a propus mai multe amendamente pentru a îmbunătăţi prevederile Legii 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Acestea se referă atât la obligativitatea autorităţilor de a desfăşura campanii de informare în şcoli, cât şi la înfiinţarea unei linii telefonice pentru sesizări şi informări. Statisticile Poliţiei Române arată că anul trecut numărul cazurilor de violenţă domestică a crescut cu 26% faţă de 2009. Astfel, au crescut de la 8.912 la 12.088 de cazuri la nivelul întregii ţări. Doar în Capitală, acestea s-au înmulţit cu 70% în acelaşi interval de timp.