Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, spune că autorităţile au pierdut un moment prielnic pentru a reveni în atenţia investitorilor în datorii suverane. Platforma prin care Finanţele intenţionează să atragă bani de pe pieţele externe nu a produs încă niciun rezultat. Statul rămâne orientat spre băncile interne.
Chiar dacă Guvernul va reuşi să respecte ţinta de deficit bugetar negociată cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi în acest an, respectiv de 4,4% din PIB, acest lucru nu reduce semnificativ nevoia de finanţare. Astfel, potrivit estimărilor Fondului, România are nevoie de 35,4 miliarde de euro în acest an, cu aproximativ două miliarde de euro mai puţin decât în 2010. Banii nu pot fi atraşi doar de pe piaţa internă, în condiţiile în care dobânzile se menţin la un nivel ridicat, în special la împrumurile cu scadenţă mai mare de un an. Alternativa sunt pieţele externe, dar momentul atragerii finanţării este unul profund conjunctural.
În ultima perioadă, riscul de ţară a scăzut semnificativ raportat la momentul de vârf al recesiunii. „România are capacitatea să iasă pe pieţele externe, poate să atragă bani suficienţi şi la scadenţe mult mai mari faţă de ce reuşeşete să atragă de pe piaţa internă. Dar cred că un asemenea moment a fost pierdut", a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, pentru „Adevărul". Tot el a atras atenţia că Ministerul Finanţelor are nevoie de o echipă permanentă, care să fie capabilă „să simtă" momentul.
Mulţi de „dacă"
În privinţa intenţiei autorităţilor de a reduce nivelul contribuţiilor de asigurări sociale (CAS), Tănăsescu a amintit că scrisoarea de intenţie aferentă noului acord stabileşte că, în funcţie de mersul economiei şi de continuarea reducerii deficitului bugetar, există posibilitatea luării unor măsuri de relaxare fiscală, inclusiv de reducere a acestor cote. Oficialul