Băncile centrale vor majora dobânzile de referință, în ciuda încetinirii revenirii economice globale, din cauza presiunilor inflaționiste create de creșterea prețurilor materiilor prime.
Efectele scumpirilor din sectorul energetic, de la țiței și gaze naturale până la energie electrică, nu au întârziat să apară. Produser Price Index (PPI - indicele prețurilor de producător) din zona euro a ajuns la 6,6% în februarie, rată anualizată, în creștere de la 5,9% în ianuarie, conform datelor Eurostat. Rata lunară de creștere a PPI a fost, în februarie, de 0,8%, mai redusă decât cea din ianuarie, de 1,3%.
Catastrofa naturală din Japonia, turbulențele din Orientul Mijlociu și din Nordul Africii, creșterile prețurilor alimentelor și materiilor prime sunt evenimentele care influențează cel mai mult în acest an stabilitatea economică mondială. Iar în lupta cu inflația, care, mai ales pentru statele emergente, se traduce prin scăderea nivelului de trai, vor fi aruncate în curând dobânzile de referință. Cu efecte potențial negative pentru revenirea economiilor.
Nivelul inflației se situează la 2,1% în SUA, în februarie, și la 2,6% în zona euro, în martie. Ușor mai mare decât se dorește (ținta de inflație este la nivelul de 2%), iar presiunile continuă, inclusiv asupra majorării dobânzilor băncilor centrale.
Cresc dobânzile de referință
Majorare care a și avut loc pentru zona euro. Banca Centrală Europeană a crescut dobânda de referință de la minimul istoric de 1% (adoptat în 2009) la 1,25%. Măsura va afecta cel mai mult statele cu probleme, precum Spania, Portugalia și Irlanda, unde creditele ipotecare au dobânzi variabile într-o pondere de peste 85% din totalul împrumuturilor. Creșterea dobânzii va duce inevitabil și la aprecierea monedei europene față de dolar, unde Federal Reserve nu a modificat încă dobânda de referință de 0,25% (adoptată în de