Pentru a 13-a oară în ultimii doi ani, premierul Emil Boc a venit luni în faţa Parlamentului pentru a-şi angaja răspunderea pe alte două legi importante: plafonarea salariilor profesorilor şi Codul Social. Opoziţia nu va depune de această dată moţiune de cenzură, dar a boicotat şedinţa plenului reunit.
În acelaşi timp, sindicaliştii din învăţământ, afectaţi de proiectul pentru care Emil Boc îşi angajează răspunderea, nu au fost lăsaţi să asiste la şedinţă.
"Acest proiect de lege este necesar întrucât, astăzi, România nu are posibilitatea să majoreze salariile profesorilor cu 50%. Astăzi, pentru aceeaşi poziţie doi profesori din judeţe diferite au salarii diferite. Unul majorta, altul nemajorat cu 50%", a argumentat Boc proiectul de plafonare a salariilor profesorilor, adăugând că "creşterile salariile nu trebuie făcute din pix".
El a mai spus că prin această lege nu se anulează sentinţele judecătoreşti prin care profesorii au câştigat majorarea salarială cu 50%.
După angajarea răspunderii pe uniformizarea salariilor profesorilor, Emil Boc şi-a asumat proiectul Codului de dialog social.
Discurs pentru parlamentarii puterii
Emil Boc a susţinut discursul de asumare numai în faţa parlamentarilor puterii. Cei ai PNL şi PSD s-au retras din sală, în semn de protest, aşa cum anunţau liderii opoziţiei încă de acum o săptămână.
"Faţă de aceste asumări, noi nu vom participa în niciun fel, le considerăm ilegale şi inoportune. Nu vom participa nici la lucrările Biroului Permanent, nici la citirea, dezbaterea, prezentarea şi adoptarea acestora. Precizez, în numele USL, că imediat ce vom veni la putere aceste legi vor fi abrogate şi vor fi înlocuite cu legi care vor fi în mod natural, democratic discutate pe baza dialogului social cu cei care sunt afectaţi de aceste legi", declara liderul PNL Crin Antonescu.
Deşi angajarea răspunderii