Noua lege fundamentală a Ungariei este o afacere internă a partidului aflat la guvernare şi va fi votată azi, la numai o lună după ce proiectul a fost prezentat publicului. Sursa: Reuters
Majoritatea de dreapta a premierului Ungariei, Viktor Orbán, are toate şansele să adopte fără probleme noua Constituţie a ţării, un text cu prevederi controversate, care a eludat şi votul electoratului, şi dezbaterea publică şi parlamentară.
Noua lege fundamentală, prezentată în urmă cu doar o lună, consolidează controlul Fidesz, partidul aflat la guvernare, asupra statului, susţine valorile dreptei creştine şi pune baze pentru oferirea dreptului de vot noilor cetăţeni maghiari din afara graniţelor.
Proiectul Constituţiei a fost criticat de Comisia de la Veneţia, o notă proastă pentru calitatea democraţiei maghiare sub guvernarea Fidesz. Critici şi îngrijorări au fost exprimate de organizaţiile non-guvernamentale din Ungaria şi de liberalii europeni. La sfârşitul săptămânii trecute, Constituţia a fost contestată chiar în stradă, de câteva mii de oameni care au răspuns apelului lansat de o organizaţie apropiată de Partidul Socialist, de opoziţie.
"Partidul-stat"
Mai mulţi politicieni au fost de la bun început de acord că actuala lege fundamentală, care datează din perioada comunismului, dar a fost amendată semnficativ în 1990, trebuie înlocuită. Partidul lui Orbán, care beneficiază de o majoritate de două treimi în parlament, s-a mişcat însă foarte rapid pentru a opera schimbarea.
Proiectul noii Constituţii a fost prezentat publicului cu o lună în urmă, iar la elaborarea lui au lucrat doar parlamentarii Fidesz. În redactarea proiectului nu s-au implicat nici extremiştii grupării Jobbik, care s-au declarat totuşi de acord cu mai multe prevederi.
Socialiştii, aflaţi în opoziţie, au boicotat pur şi simplu pro