Monedele din Europa Centrală şi de Est sunt pe val, în ultima lună, zlotul polonez avansând cu 3,4% în raport cu euro, forintul ungar şi leul cu 2,6%, scrie Financial Times.
Chiar şi în condiţiile aprecierilor mai substanţiale ale altor monede de pe pieţele emergente, ratele de creştere ale celor trei monede sunt surprinzătoare. Ce arată acestea despre economiile din regiune şi despre evoluţia viitoare a acestora?
Unul din factorii aflaţi în spatele aprecierii monedelor este reprezentat de creşterea solidă a economiei germane care generează comenzi pentru producătorii orientaţi la export din această regiune.
Un alt punct de atracţie este reprezentat de ratele dobânzii aflate în creştere, băncile centrale din regiune aplicând majorări ca reacţie la presiunile inflaţioniste generate în principal de creşterea preţurilor la alimente şi petrol la nivel mondial.
Faţă de dobânda din zona euro, de 1,25% (în creştere cu 0,25% în acest an), dobânda din Polonia se situează la 4% (în creştere cu 0,50%), cea a Ungariei la 6% (în creştere cu 0,25%) şi cea din România la 6,25% (nicio modificare în acest an).
Însă situaţia este diferită pe ţări, generând oportunităţi pentru investitorii familiarizaţi cu economiile din regiune.
Cel mai clar caz este Ungaria, care a înregistrat cea mai puternică creştere economică în acest an pe fondul unui avans solid al exporturilor combinat cu o îmbunătăţire a percepţiei investitorilor. La începutul anului, investitorii au estimat că în ceea ce priveşte situaţia contului curent şi stabilităţii fiscale, Ungaria face progrese. Pe termen lung, perspectivele rămâneau dificile, cu o cerere internă fragilă.
Situaţia României era similară. În condiţiile în care ţara a fost afectată puternic de criza mondială din 2008, guvernul a apelat la ajutorul