Parlamentul ungar urmează să adopte luni, 18 aprilie, o nouă Constituţie. Mai multe asociaţii civile, sindicate şi partide de Opoziţie au făcut apel la mobilizare în faţa Parlamentului de la Budapesta, denunţând o Constituţie nedemocratică.
Constituţia ungară datează din 1949 şi este construită pe model sovietic, e drept amendată în numeroase rânduri din 1989 şi până astăzi, prin urmare, susţine premierul Viktor Orban, adoptarea unei noi legi fundamentale se impune de la sine.
Documentul prevede modificarea drapelului naţional, care va include un blazon, precum şi a sistemului parlamentar, prin trecerea de la un Legislativ monocameral la unul bicameral: Camera Deputaţilor şi Senat.
Presa ungară a botezat deja textul "Constituţia Orban" şi este nemulţumită de faptul că nu este laică. În text se fac prea multe referiri la Dumnezeu şi la creştinism, la sfânta Coroană ungară, la patrie, mândrie naţională: "Suntem mândri că Regele Nostru, Sfântul Ştefan a construit acum o mie de ani statul maghiar pe fundamente solide", putem citi în noul text al legii fundamentale.
Textul mai face referire şi la posibilitatea acordării dreptului de vot etnicilor maghiari din ţările vecine, propunere care a iritat deja autorităţile slovace. Totodată, se afirmă sprijinul pentru familiile numeroase.
Opoziţia şi asociaţiile neguvernamentale denunţă în primul rând absenţa de pluralism a comitetului de redactare a Constituţiei. Socialiştii şi Verzii din Opoziţie nu au participat la dezbatere, astfel că noul text rezultă doar din dezbaterea parlamentară dintre formaţiunea Fidesz şi Jobbik, aceasta din urmă de extrema dreaptă.
Săptămâna trecută a fost marcată de numeroase manifestaţii organizate de sindicate, ONG-uri şi partidele de Opoziţie, la care au participat mii de persoane.
În faţa criticilor, premierul Viktor Orban se arată "gata" să supună