Cel puţin 200 de absolvenţi de clasa a VIII-a pleacă în fiecare an să studieze în liceele private de elită din Marea Britanie, Elveţia, Franţa sau Germania, pentru care părinţii plătesc taxe anuale începând de la 15.000 de euro şi care pot ajunge, cum este cazul unor licee elveţiene, până la 80.000 de euro.
"Căutăm un liceu privat în Europa, care să aibă acreditările necesare astfel încât copilul să poată studia apoi la o facultate în SUA, pentru că sistemul lor de învăţământ este mult mai «open-minded». Dorinţa noastră de a-l trimite la studii în străinătate este foarte mare, rămâne să vedem ofertele şcolilor. Nu ştim încă care ar fi bugetul necesar, însă plătim deja o taxă anuală de 10.000 de euro la o şcoală privată din Bucureşti", a spus Cornelia Weselowski, mama unui elev de 11 ani care învaţă de şase ani la Şcoala Europeană.
Aproape 350 de părinţi şi copii au participat în acest weekend la un târg de licee private din Capitală organizat de către Integral Programe Educaţionale, la care peste 20 de licee private străine au venit să-şi prezinte oferta educaţională.
"Părinţii români întreabă în primul rând despre posibilităţile de cazare, sunt foarte interesaţi de cum arată locul în care va sta copilul lor, spre deosebire de chinezi, de exemplu, care nu ne-au întrebat niciodată astfel de detalii. Oamenii vin mai bine informaţi la târguri spre deosebire de anii anteriori, însă petrecem foarte mult timp pentru a le explica cum funcţionează sistemul britanic de învăţământ", a spus Andrew Evans, head of international studies în cadrul şcolii private britanice Chase Academy, care a oferit anul trecut o bursă unei eleve din România şi care a devenit între timp "cel mai bun elev al şcolii". Această şcoală dispune de un fond de burse de 100.000 de lire sterline, iar cei care vor să obţină o bursă trebuie să susţină teste de limba engleză şi de ma