Până să devină parte din familia regală a Iordaniei, cu mai puţin de şapte ani în urmă, principesa Rym al Ali era o jurnalistă căreia îi plăcea să-şi pună interlocutorii în dificultate, cu întrebări trase direct la ţintă. Transmitea ştiri şi reportaje din cele mai fierbinţi zone ale lumii arabe, pentru instituţii mass media de top, precum CNN, BBC, UPI sau Bloomberg. Şi atunci, şi acum când este soţia celui de-al patrulea fiu al fostului rege Hussein al Iordaniei, principesa a ştiut să ţină în mâini „o sabie cu două tăişuri": a jurnalismului, iar ca principesă, a regalităţii.
Într-o întâlnire cu studenţii Facultăţii de Jurnalism a Universităţii Bucureşti, ea a povestit despre misiunea grea pe care o are acum în Iordania, ca fostă jurnalistă şi ca principesă: să jongleze fără compromisuri cu profesionalismul şi cu etica, mergând pe linia subţire dintre civilizaţia occidentală şi cea arabă. Studenţii de la Institutul de Presă din Iordania, pe care l-a fondat, sunt poate printre cei mai privilegiaţi jurnalişti din zona arabă, pentru că, spune principesa, nu se tem să relateze şi să vorbească despre nimic în materialele lor de presă.
„Trebuie să fiu cinstită", spune râzând principesa de la Amman, „nu pot să mă prefac că sunt încă jurnalistă şi că sunt şi membră a familiei regale". „Dar pot folosi acest privilegiu pentru a ajuta. Public, sunt lucruri în care nu pot interveni, pentru că nu este rolul meu să o fac. Trebuie să respect deciziile regelui, pentru că el este şeful statului. Cred că monarhia este o parte a stabilităţii din Iordania", le-a răspuns principesa Rym al Ali studenţilor, când a fost întrebată dacă s-a trezit în situaţii când a fost nevoită să-şi înghită pornirile de jurnalistă, pentru a respecta eticheta regală.
„Încerc să merg pe linia dintre civilizaţia globală, occidentală şi rigorile lumii arabe. Etica şi profesionalismul nu sunt