Schimbarea locului de muncă sau a departamentului implică nevoia de a vă adapta unui nou ambient şi mediu de lucru. Astfel, pentru o acomodare mai facilă, este indicat să aveţi o abordare deschisă, pozitivă, asertivă, dovedind că sunteţi o persoană valoroasă pentru firmă.
Activitatea la locul de muncă nu se bazează doar pe relaţii cu colegii de departament, ci şi cu paznicul, recepţionera, secretara şefului, şeful direct, alţi colegi din alte departamente sau responsabilul de resurse umane. Astfel, mai ales ca nou-venit, modul în care suntem percepuţi într-un anumit fel depinde de felul în care ne construim relaţii. „Fiecare relaţie cu ceilalţi angajaţi ai companiei este la fel de importantă, deoarece modul în care interacţionaţi cu aceştia vorbeşte despre caracterul vostru", susţine Cristina Toma, consultant în carieră ZonaWellness.wordpress.com. „De asemenea, chiar dacă aparent relaţia stabilită cu şeful este cea mai importantă, nu este deloc de neglijat modul în care vă raportaţi la alţi colegi care ocupă posturi-cheie. Este bine cunoscut că posturile de secretară sunt ocupate de persoane cu un nivel ridicat de loialitate care vă pot înlesni accesul la alţi angajaţi sau chiar directorul general", completează Toma.
Comunicaţi deschis
Pentru ca integrarea într-o nouă echipă să fie mai scurtă şi mai uşoară, este de preferat să comunicaţi cât mai deschis cu cei care interacţionaţi. „Oamenilor le plac colegii prietenoşi, amabili, săritori. Noul angajat ar merita să facă «primul pas», să destindă atmosfera, să ofere suport celor care par încărcaţi, să nu refuze multe sarcini, dar nici să nu cadă în capcana de a deveni omul căruia i se pasează toate sarcinile", recomandă Ana Ber, senior consultant în cadrul Dr. Pendl & Dr. Piswanger România.
De asemenea, Cristina Toma crede că apropierea de colegi se face printr-o abordare deschisă, pozitivă, ase