Folosiţi ouă de curte pentru cozonac şi nu consumaţi mai mult de o felie pe zi, iar friptura de miel preparaţi-o cu ulei de palmier şi mâncaţi-o în prima parte a zilei.
Cozonac cu rom. Deoarece conţine foarte multe ouă şi este greu de digerat, consumaţi o felie de 20 de grame pe zi, între mese. „Despre cozonac se spune că este cu atât mai gustos cu cât sunt folosite mai multe ouă. Utilizaţi ouă de curte, ecologice «0» sau industriale «1». Coaja de lămâie trebuie să provină de la fructe netratate cu agenţi de conservare, de suprafaţă. În loc de esenţă de rom, care este artificială, se va folosi rom de calitate", vă sfătuieşte profesorul Gheorghe Mencinicopschi, în cartea „Revoluţie în bucătărie".
Pentru că are foarte multe calorii şi o încărcătură glicemică ridicată, cozonacul nu este indicat supraponderalilor şi obezilor.
Persoanele care suferă de diabet îl vor consuma doar după ce şi-au consultat medicul.
Friptură de miel cu legume la grătar. Dacă preparaţi pulpă de miel la cuptor, folosiţi ulei de măsline sau de palmier nehidrogenat. Alegeţi un miel de peste 10-12 kilograme (8-10 săptămâni), deoarece mielul mai mic este indigest. Mielul se serveşte cu garnitură din legume la grătar, sotate, fierte, şi nu cu orez, pâine sau cartofi, deoarece conţin amidon.
„Mielul este o sursă bună de zinc, necesar sistemului imunitar în lupta contra infecţiilor, de potasiu, necesar bunei excitabilităţi neuromusculare, de vitamine B, necesare eliberării energiei din alimente, de vitamina E şi vitamina D", mai spune Mencinicopschi în cartea sa. Consumaţi carnea de miel în prima parte a zilei, pentru a avea timp să se digere.
Stufat de miel. La prepararea sosului, nu folosiţi făină, ci legume pasate. Folosiţi sare de mare sau de mină brută cu plante aromatice, ori cu alge marine bogate în iod şi alte substanţe biologic active care interferă cu absorb