De la Crăciun şi până acum, cozonacul s-a scumpit cu 20%, iar carnea de miel costă şi ea tot cu 20% mai mult, dar faţă de Paştele de anul trecut. Dacă Sărbătoarea care se apropie ar trebui să fie ziua în care masa să geamă sub bogăția bucatelor, se pare că acest lucru va deveni un lux pentru mulţi români. De la Crăciun şi până acum, cozonacul s-a scumpit cu 20%, iar carnea de miel costă şi ea tot cu 20% mai mult, dar faţă de Paştele de anul trecut. Dacă Sărbătoarea care se apropie ar trebui să fie ziua în care masa să geamă sub bogăția bucatelor, se pare că acest lucru va deveni un lux pentru mulţi români.
Pâinea, făina, cartofii, legumele, uleiul, laptele, zahărul, fructele proaspete şi cozonacul, adică doar câteva din produsele esenţiale de care avem nevoie pentru masa de Paşte, toate s-au scumpit! Şi nu ne raportăm la Paştele trecut, ci la... Crăciun. Adică în doar trei luni şi jumătate!
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, preţul pâinii a crescut cu 4,06%, al cartofilor, cu aproape 25%, al fructelor cu 12,56%, iar al zahărului cu circa 12%. Chiar dacă făina costă cu numai 6,28% mai mult faţă de Crăciun, cozonacul a fost scumpit de firmele de panificaţie cu circa 20%. Nici alimentul de bază pentru masa de Paşte nu a scăpat de majorări: carnea de miel o găsiţi în marile hale comerciale din pieţe mai “valoroasă” cu până la 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Acum un kilgram de carne de miel costă între 27 şi 29 de lei pe kilogram în magazine.