Modificările Codului Muncii care vor intra în vigoare începând cu luna viitoare vor fi dezbătute de către directori de resurse umane, consultanţi juridici de top şi reprezentanţi ai autorităţii, în cadrul evenimentului „Employment", organizat de săptămânalul de limbă engleză Business Review pe 4 mai, la Hotel Ramada Plaza Bucureşti.
Noul Cod al Muncii a fost primit de majoritatea companiilor ca o oportunitate pentru o mai mare flexibilitate în relaţia angajator-angajat şi pentru o mai mare competitivitate în piaţa românească de muncă. „Câteva dintre aceste modificări se referă la contractele pe perioadă determinată, care vor fi mai uşor de încheiat şi pe perioade mai lungi, la flexibilitatea crescută în calcularea orelor suplimentare şi a perioadelor obligatorii de odihnă, la accentul crescut pe calitatea performanţei angajaţilor, cât şi la simplificarea procedurilor de concediere", explică Tiberiu Csaki, partner Salans.
Astfel, cunoaşterea noului Cod este vitală pentru angajatori, deoarece acesta reglementează la nivel fundamental relaţiile dintre angajator şi angajat. „A şti ce presupune noul Cod al Muncii este necesar, pentru că orice încălcare a prevederilor acestui act normativ duce fie la sancţionarea de către autorităţi, fie la generarea unor dispute ori situaţii litigioase cu salariaţii", susţine Irina Stănică, head of employment&pensions department în cadrul Noerr. „Mai mult decât atât, cunoaşterea Codului Muncii permite angajatorului să îşi organizeze şi să gestioneze forţa de muncă pe care o deţine, îl ajută să implementeze în cadrul societăţii o serie de norme interne, regulamente ori dispoziţii, cu scopul de a realiza un control optim al activităţii angajaţilor şi de a se obţine astfel profitul prognozat", completează Stănică.
Impact legal şi managerial
Modificările aduse Codului Muncii şi implicaţiile de ordin juridic şi manager