Warren Buffett, americanul a cărui avere este estimată la 50 de miliarde de dolari, a devenit un simbol a zgârceniei. Trăieşte şi acum în casa pe care a cumpărat-o în 1958 cu 31.000 de dolari (estimată la 700.000 de dolari în prezent), iar salariul de bază pe care şi l-a fixat în calitate de director executiv al companiilor sale este de 100.000 de dolari anual (minuscul faţă de alte salarii pentru funcţii similare).
Analiştii spun, însă, că Buffett nu este excepţia, ci regula, atunci când vine vorba de stilul de viaţă al unui milionar. A trăi sub posibilităţile pe care le ai, a investi, mai degrabă decât a cumpăra, şi a-ţi face planuri pe termen lung sunt câteva dintre sfaturile pe care experţii în gestionarea averilor le dau celor care vor să acumuleze sau să-şi păstreze averile.
"Averea este ceea ce acumulezi, nu ceea ce cheltuieşti", spun Thomas Stanley şi William Danko, autorii cărţii "Milionarul de peste drum".
"Rareori norocul, moştenirea sau chiar inteligenţa sunt sursele averii unui individ. Averea este, mai degrabă, rezultatul unui stil de viaţă care presupune multă muncă, perseverenţă, planuri pe termen lung şi disciplină", spun aceştia.
Cum cheltuiesc miliardarii
"Bogaţii nu îşi cheltuiesc banii făcând cumpărături impulsive. Atunci când cumpără ceva, o fac ca pe o investiţie", spune Pam Danziger, fondatoarea Unity Marketing, o firmă de consultanţă specializată în achiziţionarea de bunuri de lux.
De asemenea, atunci când fac investiţii, cei cu posibilităţi financiare se orientează în mai multe direcţii. "Cei mai bogaţi clienţi au o arie foarte diversă de investiţii, dincolo de acţiuni şi obligaţiuni. În felul acesta, în situaţii de criză nu riscă să piardă totul", spune şi Leslie Lassiter, director executiv al JPMorgan Private Wealth Management.
Bogaţii tind să plătească în numerar, nu în leasing pro