Până la sfârşitul acestui an, România trebuie să adopte normele tehnice referitoare la modul în care se deschid benzile de frecvenţe radio de 900 şi 1800 MHz pentru dispozitivele de comunicaţii performante de a patra generaţie (4G).
Potrivit Comisiei Europene, adoptarea acestor norme, care sunt importante pentru evitarea problemelor de interferenţă cu dispozitivele GSM şi 3G existente, constituie un pas important în direcţia generalizării accesului cetăţenilor şi organizaţiilor din UE la serviciile de bandă largă wireless.
Decizia comisiei stabileşte, în special, parametrii tehnici care permit coexistenţa în benzile de frecvenţă de 900 MHz şi 1800 MHz a sistemelor GSM (telefoane mobile 2G), a sistemelor 3G care oferă servicii de internet mobil pe lângă serviciile de telefonie obişnuite (cu ajutorul Sistemului universal de telecomunicaţii mobile, Universal Mobile Telecommunications System – UMTS) şi a tehnologiei mobile 4G care permite accesul la banda largă de mare viteză cu ajutorul sistemelor LTE (Long Term Evolution) şi WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access).
Autorităţile naţionale trebuie să transpună decizia în legislaţia naţională până la 31 decembrie 2011, pentru ca benzile GSM să fie puse efectiv la dispoziţia sistemelor LTE şi WiMAX.
Presedintele Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii, Cătălin Marinescu, spera ca la începutul lui 2012 să deschida licitaţia către operatori pentru benzile LTE.
“Estimăm ca până la finalul anului curent vom definitiva strategia privind introducerea serviciilor de comunicaţii mobile de bandă largă în benzile de frecvenţe 2500-2690 MHz şi 790-862 MHz, astfel încât la început de 2012 să putem deschide licitaţia către operatori”, declarat in luna martie seful ANCOM. “Există astfel mari şanse ca în primul semestru al anului viitor să avem licenţele date şi să stimulăm astfel investiţ