Micuta Victoria este primul bebelus din Europa nascut datorita unui transplant de tesut ovarian. Mama ei, Karine Thiriot (39 de ani), a adus-o pe lume chiar daca suferea de infertilitate cauzata de sindromul Turner. Acest lucru a fost posibil dupa ce a suportat un transplant de tesut ovarian provenind de la sora sa geamana. Operatia reprezinta o premiera in Europa, relateaza presa franceza.
Victoria s-a nascut la 8 martie 2011 intr-o clinica din Paris. Mama ei, Karine Thiriot, sufera de sindromul Turner, o malformatie genetica manifestata prin absenta ovarelor, care afecteaza una din 2.500 de femei.
Karine Thiriot a facut, la 25 august 2009, un transplant de tesut ovarian provenind de la sora sa geamana. Datorita acestei interventii realizate de medicul Jacques Donnez, tanara a ramas insarcinata in mod natural, fara a fi nevoie de fertilizare in vitro sau alta metoda de reproducere medicala. In schimb, perioada sarcinii a fost destul de grea pentru Karine din cauza unor riscuri cardiovasculare si renale importante. Datorita monitorizarii medicale, ea a dus sarcina pana la termen si a nascut prin cezariana.
In prezent, mama si fiica se simt bine, a declarat dr Guy Kerbrat, medicul care a efectuat cezariana. Potrivit investigatiilor recente, micuta Victoria nu prezinta nici un simptom al sindromului Turner, boala care se poate transmite genetic.
Nasterea Victoriei a aparut in viata lui Karine Thiriot dupa zeci de ani de incercari de a ramane insarcinata. La Barcelona, ea a recurs si la fecundare in vitro cu donare de ovocite. Dar operatia a fost fara succes.
Primul specialist care a realizat transplanturi reusite de tesut ovarian este doctorul Sherman Silber din Statele Unite. Patru bebelusi s-au nascut datorita grefelor de tesut ovarian intre surori gemene efectuate de dr Silber.
Micuta Victoria este primul bebelus din Europa nascut