Aproape toata lumea stie ca hackerii se folosesc, in general, de evenimente majore pentru a intra in posesia unor informatii pe care mai apoi sa le exploateze. Nici cand vine vorba de a obtine bani direct de la victime nu se dau la o parte. Cele mai recente exemple sunt date de tragedia din Japonia si moartea actritei Elizabeth Taylor.
In general, site-urile de socializare precum Facebook sau Twitter reprezinta o sursa foarte buna din care se poate merge catre o adresa capcana. Link-uri care te indruma spre anumite site-uri pentru a dona bani sunt cele care trebuie evitate, mai ales ca autoritatile pun la dispozitie conturi speciale pentru a face donatii in diferite parti ale planetei.
Intr-un interviu oferit in exclusivitate pentru Ziare.com, Teodor Cimpoesu, managing director Kaspersky Lab Romania si Bulgaria, ne-a vorbit despre pericolele pe care le putem intampina atunci cand dorim sa facem o fapta buna, precum donatul banilor pentru o cauza nobila, cum ne protejam de asa ceva si ce cai trebuie sa urmam daca suntem pusi pe fapte de bine.
Care ar fi un prim sfat pe care l-ati da celor care intra pe anumite site-uri care par sigure?
Ce trebuie retinut este faptul ca astfel de site-uri infectate sunt identificate in perioade relativ scurte de timp de catre Facebook sau Twitter, de exemplu, daca sunt transmise link-uri spam catre ele prin intermediul acestor canale si semnalizate pentru a fi blocate. La fel procedeaza si companiile de securitate informatica - site-urile sunt semnalizate imediat ce au fost descoperite, urmand ca apoi sa fie "date jos" de pe server-ul care le hosteaza. Grave sunt, insa, si mesajele spam primite pe mail de catre utilizatori.
Care este procedura prin care infractorii cibernetici incearca sa atraga cat mai multe victime?
Imediat dupa tragedia din Japonia, expertii Kaspe