Poliţia Română a anunţat ieri implementarea unui sistem de alertare a autorităţilor şi a presei doar în cazul „dispariţiilor periculoase“. Din cei 3.000 de copii dispăruţi, anul trecut, în România, doar un singur caz s-a dovedit a fi de răpire. Astfel, sociologii susţin că mai eficiente ar fi programele de conştientizare.
Softul în valoare de 240.000 de euro va transmite semnalmentele şi imaginile cu minorii răpiţi şi a căror viaţă şi sănătate ar putea fi pusă în pericol, la cel mult 3 ore de la raportarea dispariţiei. Informaţiile vor ajunge imediat la alte secţii de poliţie, la vămi, pe plasmele din gări, aeroporturi şi la metroul din Bucureşti, astfel încât copilul să fie identificat urgent înainte de a fi scos eventual din ţară.
Citiţi şi:
Braşoveanca dispărută anul trecut a fost găsită
Spaniol capturat după şase ani în care a fost căutat de Interpol pentru coruperea sexuală a unei minore
Din statisticile poliţiei reiese că aproximativ 3.000 de copii au dispărut anul trecut în România, dar, dintre aceştia, doar unul a fost răpit. "A fost un caz de copil dispărut în 2010, cel al unei fetiţe de la Timişoara care a fost furată dintr-un spital. A fost găsită la câteva săptămâni în Elveţia şi adusă înapoi. Nu s-a descoperit cine a răpit-o", a declarat Raluca Seucan, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Române.
„Alertă răpire copil!"
Poliţiştii şi reprezentanţii Centrului Român pentru Copii Dispăruţi spun că atunci când este raportată dispariţia unui copil, trebuie luată în calcul cea mai rea variantă, cum ar fi răpirea, abuzul sau crima. „«Alertă răpire copil!» este un titlu mai şocant pe care l-am dat acestui sistem, pentru a avea un impact puternic asupra tuturor instituţiilor şi autorităţilor care ar putea să intervină. Este adevărat că de multe ori se dovedeşte că nu a fost vorba de o răpire, ci că minorul a pl