Guvernul îşi angajează astăzi răspunderea în faţa Parlamentului pe Codul de Dialog Social care consfinţeşte dispariţia contractului de muncă la nivel naţional.
După ce, în martie, şi-a angajat răspunderea asupra Codului muncii, Executivul repetă procedura pe un alt proiect major, Codul social. Acesta este un proiect mamut care cuprinde legea patronatelor, legea sindicatelor, legea dialogului social, legea conflictelor colective de muncă, legea contractelor colective de muncă şi legea Consiliului Economic şi Social.
Noul cod al muncii desfiinţează contractele colective de muncă la nivel naţional. Contractul colectiv la nivel de ţară stabilea principiile generale care erau obligatorii pentru contractele la nivel de unitate şi de ramură. Guvernul susţine că aceste contracte trebuie încheiate la nivel "micro".
"Va fi un salariu minim brut, prin hotărâre de guvern şi, peste acest salariu, se va negocia la nivel de unitate salarii care pot fi cu mult sau cu puţin mai mari decât salariul minim garantat în plată. Va fi un avantaj imediat, care se va vedea în următoarele luni - unele sectoare îşi vor permite salarii mai consistente. Vom avea contracte colective de muncă la nivel sectorial", justifică ministrul muncii Ioan Botiş demersul Guvernului.
Demnitarul mai susţine că acest cod este obligatoriu pentru că economia României are nevoie să respire: "Este o altă forţă în zona industriei textile faţă de ceea ce înseamnă industria IT. De aceea am considerat oportun să lăsăm negocierile la nivel de sector. Astfel sindicate puternice să negocieze cu patronate puternice la nivel de sector şi să convingă partenerii care este forţa lor de dezvoltare".
Premierul Emil Boc spune şi el, citat de Mediafax, că noul cod era absolut necesar, după ce a fost modificat Codul muncii: "Calendarul reformelor trebuie să meargă mai departe. Degeaba a