Cum fac rost de telefoane locuitorii din Coreea de Nord, ţara cu cea mai mare expansiune a telefoanelor mobile? Metoda clasică: cumpără "pe sub mână" celulare de la graniţa cu China. Deşi numărul nord-coreenilor care deţin un telefon mobil a crescut de la 1.600 în 2008 la aproape 450.000 în 2011, legile sunt încă aspre în privinţa achiziţionării unui telefon mobil şi utilizarea acestuia, scrie Techland.time.com.
Zona de graniţă dintre China şi Coreea de Nord este locul în care se face cu uşurinţă rost de telefoane mobile, iar coreenii ajung chiar să fure semnal de Internet. Se estimează că aproximativ 1.000 de cetăţeni au reuşit deja să cumpere ilegal telefoane de la graniţa cu China.
Chiar dacă Coreea de Nord se confruntă cu probleme precum sărăcia şi foametea, noua grijă a conducătorului Kim Jong Il este expansiunea rapidă a pieţei de telefoane mobile. Reţeaua de telefonie mobilă a ţării a crescut cu 50% faţă de anul precedent, dar restricţiile impuse cetăţenilor legate de utilizarea acestora sunt numeroase. Deşi aproape toţi utilizatorii deţin smartphone-uri, acestora le este interzis să le folosească pentru a apela în străinătate sau să acceseze pagini web cu ajutorul acestora.
În Coreea de Nord, s-a pus în discuţie până şi relevanţa funcţiei de aparat foto a telefoanelor mobile. Conducerea ţării se teme ca cetăţenii să nu profite de aceste telefoane mobile şi să plănuiască revolte asemănătoare cu cele din Orientul Mijlociu.
Koreaherald.com a anunţat luna aceasta că, la Phenian, se plănuieşte o întărire a controlului în ce priveşte telefoanele mobile, computerele, mp3 player-ele şi orice alt gadget. Monopolul reţelei de telefonie mobilă în Coreea de Nord îl deţine Orascom, o companie egipteană care nu acceptă plăţile în moneda naţională, won, ci doar în dolari sau yuani (moneda din China).
În caz că sunt prinşi folosind telefoanele