Comisia Europeană a propus un set de 12 măsuri destinate reformării pieţei unice. Scopul acestora este îmbunătăţirea circulaţiei libere a bunurilor, serviciilor şi persoanelor pe teritoriul UE.
La anunţarea propunerilor, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut celor 27 de ţări europene să împiedice manifestarea naţionalismului economic şi să depună eforturi pentru estomparea graniţelor dintre pieţe.
Care sunt cele 12 pârghii?
1. Accesul la finanţare pentru IMM-uri. Este o pârghie esenţială pentru cele peste 20 de milioane de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) europene care, lipsite de finanţare, au deseori dificultăţi la angajarea de personal, lansarea de noi produse sau consolidarea infrastructurii.
2. Mobilitatea lucrătorilor în cadrul pieţei unice. O mobilitate mai mare a lucrătorilor calificaţi ar permite economiei europene să devină mai competitivă.
3. Drepturile de proprietate intelectuală. Proprietatea intelectuală este la fel de importantă ca şi materiile prime sau baza industrială.
4. Consumatorii, actori ai pieţei unice. Pentru a întări încrederea consumatorilor în piaţa unică, este nevoie că drepturile acestora să fie garantate. Acest lucru este esenţial în comerţul electronic, unde, un plus de încredere din partea consumatorilor în comerţul electronic transfrontalier ar antrena un câştig economic evaluat la 2,5 miliarde de euro.
5. Serviciile: dezvoltarea standardizării.
6. Reţele europene mai solide. Infrastructurile favorizează libera circulaţie rapidă şi la un preţ rezonabil a persoanelor, mărfurilor, a diferitelor tipuri de energie şi a datelor.
7. Piaţa unică digitală. Mai multă încredere în tranzacţiile electronice reprezintă o condiţie sine qua non pentru dezvoltarea unei pieţe unice digitale.
8. Antreprenoriatul social. Anumite întreprinderi aleg ca, în afară