Gheorghe Olteanu, căpitan în Gărzile Patriotice, a împuşcat mortal patru oameni care dormeau pe o canapea. După câteva ore, a mai omorât încă un civil nevinovat. Olteanu a fost condamnat la 22 de ani de închisoare, din care a ispăşit 17. Nu a putut oferi niciodată o explicaţie plauzibilă pentru crimele din decembrie 1989.
Dacă în celelalte oraşe din ţară s-ar fi apăsat pe trăgaci cu aceeaşi nonşalanţă cu care s-a apăsat la Buzău, probabil că numărul tragediilor de la Revoluţie ar fi fost şi mai mare. 28 de oameni au murit în timpul evenimentelor din decembrie 1989 în oraşul de la curbura Carpaţilor, cu toţii în urma unor episoade în care focurile de armă au sfidat orice urmă de raţiune.
Unul dintre cele mai şocante momente ale acelor zile s-a consumat în noaptea de 23 spre 24 decembrie, în incinta Palatului Comunal. În acea noapte, în sediul fostei Judeţene de Partid din Buzău se aflau membri ai Gărzilor Patriotice (dispozitive de civili conduşi de ofiţeri ai Armatei), militari şi revoluţionari care în 22 decembrie ocupaseră clădirea, alungându-l pe prim-secretarul Simion Cotoi. Spre dimineaţă, după ora trei, câţiva dintre revoluţionari au fost răpuşi de oboseală şi au început să moţăie pe o canapea de piele aflată pe unul dintre holurile clădirii.
Întrucât în urmă cu câteva ore circulase un zvon despre un grup de terorişti care urma să atace Palatul Comunal, se luase hotărârea ca majoritatea luminilor să fie stinse, iar militarii şi membrii Gărzilor Patriotice erau în posturi cu armele în mână. Este imposibil de înţeles ce s-a petrecut în acele momente în mintea căpitanului Gheorghe Olteanu (41 de ani în 1989), cu atât mai mult cu cât cei prezenţi nu-şi amintesc niciun incident care să fi putut determina reacţia lui din clipele următoare.
Cert este că Olteanu a îndreptat automatul către canapeaua din hol şi a tras două rafale