Asociaţiile de profil încearcă să îmbunătăţească legile ce privesc „educaţia cu pumnul“. Politicieni, bloggeri şi reprezentanţi ai ONG-urilor s-au întâlnit pentru a dezbate problema violenţei casnice şi pentru a găsi soluţii.
Dezbaterea a avut ca punct de plecare un film de animaţie norvegian, „Angry Man", care ilustrează impactul violenţei domestice asupra copiilor, chiar dacă cei mici nu sunt victime directe. Personajul principal e Boj, un băieţel care asistă la crizele de furie ale tatălui său. Boj e sfătuit de cel mai bun prieten al său, un căţel, să-i scrie regelui pentru a cere ajutor.
Scurtmetrajul animat va fi proiectat în mai multe şcoli din Capitală, ca parte a proiectului „Spune mai departe", implementat de Asociaţia „No Abuse" şi Direcţia Socială a Sectorului 5 pentru a-i încuraja pe tineri să ceară ajutor în cazul în care sunt ei înşişi victime. „Din păcate, şi în 2010 numărul cazurilor de violenţă domestică a crescut în comparaţie cu anii trecuţi.
E foarte important să încercăm să prevenim comportamentele violente, să acordăm ajutor victimelor, dar şi să introducem în legislaţie măsuri menite să descurajeze agresorii şi să încurajeze victimele să raporteze autorităţilor situaţia în care se află", a spus Mirela Ţincu, preşedintele Asociaţiei „No Abuse".
Cristina Pocora, preşedinte al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, a explicat că în momentul de faţă legea e „fără braţe". „Chiar dacă sesizezi autorităţile, acestea nu au nicio pârghie legală ca să asigure o protecţie reală victimei şi să scoată agresorul din mediul familial. De aceea Comisia pentru egalitate de şanse are în dezbatere o propunere legislativă care înglobează mai multe propuneri venite din partea ONG-urilor, a instituţiilor şi a altor colegi parlamentari, în aşa fel încât legea să funcţioneze."
Cam