Este primul an în care a fost amenajat un singur spaţiu în Piteşti în care se comercializează miei şi pastramă. Comercianţi din Argeş, Vâlcea, Sibiu şi Teleorman vând kilogramul de carne de miel în Piaţa Smârdan cu 20 de lei, în timp ce preţul din hipermarket ajunge la 30 de lei.
Am intrat în Săptămâna Patimilor, iar piteştenii se află în toiul pregătirilor pentru Paşte. În acest sens, prima grijă a gospodinelor este de a se aproviziona cu tradiţionala carne de miel specifică sărbătorilor pascale.
Direcţia Sanitar-Veterinară a aprobat, în oraşul nostru, decât o singură hală de comercializare a mieilor, pentru că atât a pus la dispoziţie Administraţia Pieţelor din Piteşti.
„Până anul trecut mai era şi Piaţa Ceair, dar de când a luat foc etajul de sus nu am mai făcut investiţii, aşa că singura hală a rămas cea din Piaţa Smârdan. În rest cam în toate pieţele se pot aduce miei, în boxele de carne, dar foarte puţini”, ne-a explicat Romi Becheanu, directorul Administraţiei Pieţelor.
Miei ecologici
În această dimineaţă, am făcut un raid al halei, dar am constatat că printre tarabele înţesate cu miei, organe şi pastramă bătea vântul.
Chiar dacă preţul de 20 de lei pe kilogramul de miel tăiat este cu aproape 10 lei mai mic decât cel practicat de hipermarketurile din Piteşti, lumea nu se înghesuie să se aprovizioneze.
„Nu vine lumea, că nu ştie că suntem aici. E criză şi pentru cumpărători, şi pentru noi, producătorii. Noi vindem miei ecologici, crescuţi cu lapte şi porumb. Preţul pe kilogramul de carne a rămas la fel ca anul trecut, deşi cel al porumbului aproape că s-a dublat”, ne-a spus Marin Stanca, producător şi crescător de animale.
Anul trecut, kilogramul de miel se vindea în pieţele din Piteşti între 16 şi 20 de lei, lucru sesizat de cumpărători.
„E foarte bun preţul, că doar nu l-or da şi