Deşi au adus cele mai mari randamente investitorilor, apreciindu-se cu pes-te 90% de la începutul anului, acţiunile "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (OLT) sunt încă departe de maximele înregistrate în 2007, când s-au tranzacţionat şi la preţul de 1,46 de lei/titlu. Pentru comparaţie, cotaţia OLT a atins, ieri, 0,49 lei/titlu.
Interesul pentru acţiunile OLT a crescut mai ales după ce Guvernul a anunţat, la începutul anului, că a demarat procedurile pentru privatizarea combinatului programată să aibă loc undeva în a doua parte a lui 2012. Aprecierea continuă a acţiunilor a determinat conducerea SIF "Oltenia" să îşi vândă participaţia de circa 6,4% din companie către un fond de investiţii cu sediul la Londra, interesat de investiţiile cu grad de risc ridicat, în companii aflate în dificultate.
Contactat de ziarul "BURSA", Artur Jedrzejewski, polonezul din fruntea "Carlson Private Equity", care deţine aproape 12% din combinat, a declarat că a luat în considerare că societatea s-ar putea să nu mai supravieţuiască până la privatizare, având capitalurile proprii negative şi probleme cu furnizorii.
Între timp, conducerea "Oltchim" a anunţat că şi-a achitat toate datoriile către bugetul de stat, neavând nicio restanţă. Anunţul Oltchim a venit în contextul în care, la mijlocul săptămânii trecute, analistul financiar Aurelian Dochia prezentase societatea ca făcând parte dintre cele mai îndatorate zece companii de stat, cu datorii de 1,1 miliarde lei.
În ciuda acestui lucru, Victor Cazana, şeful OPSPI, a declarat, tot săptămâna trecută, că "Oltchim" nu este chiar o fată bună de măritat, lăsând de înţeles că statul vrea ca societatea să devină profitabilă înainte să fie scoasă la vânzare. Victor Cazana a anunţat că autorităţile ar putea să înceapă negocieri pentru preluarea rafinăriei Arpechim de la "Petrom", de către "Oltchim", după ce, la finele lui 2009, a p