Păstrarea curăţeniei dar şi ecologizarea zonelor din apropierea pârâurilor sunt o prioritate pentru locuitorii comunei Ş inca Nouă. Însă nu de puţine ori, munca lor a fost făcută în zadar. Asta pentru că an de an, în valea care traversează satul, mii de pet-uri sunt aruncate de vecinii lor din localităţile din amonte.
Şi în această primăvară, satul Şinca Nouă a fost invadat de pet-urile venite pe cursul văii pârâului Şinca. Însă dacă anii trecuţi luncile erau împânzite de aceste sticle din plastic, de această dată natura a ţinut cu sătenii din Şinca Nouă. Un adevărat baraj din pet-uri s-a format pe cursul pârâului la intrarea în Şinca Nouă dinspre Poiana Mărului.
„Deşi vin multe veşti bune din Şinca Nouă, de data aceasta este o veste mai deosebită. Ne aflăm în amonte de Şinca Nouă, înainte ca valea Şincii să intre în sat, iar aici se întâmplă un fenomen natural deosebit: multe pet-uri care vin pe cursul văii din amonte, s-au adunat aici şi au format un mic munte, aici în aval. Vreau să rog autorităţile din Poiana Mărului şi Holbav, care se află în amonte, să ia măsuri şi să nu mai arunce pet-uri, pentru că aici sunt mai multe sticle decât numărul locuitorilor din cele două sate“, a spus Dumitru Flucuş, primarul comunei Şinca Nouă.
Autorităţile şi sătenii au încercat să ia măsuri pentru ca aceste pet-uri să nu mai ajungă pe teritoriul localităţii lor. Astfel, au montat grilaje pe cursul pârâului pentru a opri sticlele.
„Ca să ne apărăm, anul trecut am montat două grilaje mari, metalice, în apă. Grilajele au avut o productivitate foarte mare, adunam în 24 de ore câte 10 saci de pet-uri, însă când a plouat mult, au venit buturugi pe cursul apei şi ne-au stricat sistemul. Aici e o acţiune naturală, nu ştiu cum s-a întâmplat pentru că apa trece pe sub acest munte de pet-uri, cred că un copac e căzut în apă şi le reţine şi v