Înarmaţi cu dicţionare, cei 30 de şcolari se duelează, în această dimineaţă, în cunoştinţe greceşti pentru a demonstra că deşi este vorba de o limbă clasică, aceasta este încă actuală.
Speranţe pentru un rezultat cât mai bun şi emoţii pe măsură. Aceasta a fost atmosfera de dinaintea olimpiadei de limbă greacă veche, care are loc, în această dimineaţă, în Deva.
Emanuel Bărîcă a venit în oraşul de la poalele Cetăţii tocmai din Bucureşti. S-a înscris la concurs pentru că îi place această limbă, pe care nu o găseşte deloc dificilă.
„Am locuit mai mulţi ani în Grecia şi cred că, dacă vrei, poţi să o înveţi cu uşurinţă. Recunosc însă că încă nu pot conversa în greaca veche, ci doar în cea nouă”, a declarat elevul înscris la Seminarul Teologic Ortodox Bucureşti.
Deşi organizată în judeţul nostru, competiţia nu numără niciun elev hunedorean.
„Nu este prima dată când găzduim acest concurs de limbi clasice, am mai făcut asta în urmă cu patru-cinci ani. Ulpia Traiana Sarmisegetuza este un simbol al latinităţii destul de puternic pentru un asemenea eveniment”, a declarat prof. dr. Iolanda Iacob, inspector şcolar de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara.
„M-am înscris la olimpiadă pentru că pur şi simplu îmi place această limbă” – Emanuel Bărîcă, elev clasa a X-a la Seminarul Teologic Ortodox Bucureşti
„Greaca veche este o materie şcolară foarte utilă. Noul Testament a fost scris în mare parte în această limbă” – Cristian Lăcătuş, elev clasa a IX-a la Seminarul Teologic Ortodox Cluj-Napoca (centru)
„Nu sunt pentru prima dată la acest concurs, am participat şi în anii trecuţi” – Cosmin Ionescu, elev clasa a XI-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” Botoşani
Pe lângă concursul propriu-zis, elevii vor avea parte şi de relaxare.
Programul include vizite pe Ceta