Deşi uzina de alumină din judeţ poluează aerul cu vapori de sodă, autorităţile nu monitorizează prezenţa acestora în aer.
Municipiul Tulcea este una din cele 15 zone din România cu aer foarte poluat pentru care Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva ţării noastre. Pentru a nu risca un proces la Curtea Europeană de Justiţie pe această temă, primăriile şi consiliile judeţene din cele 15 zone ar trebui să facă dovada, în următoarele două luni, că au materializat programele de conformare ce vizează reducerea poluării atmosferei.
Vasile Gudu, prefect al judeţului Tulcea, spune că „măsurile privind asigurarea calităţii aerului în municipiul Tulcea şi în oraşul Isaccea, monitorizate de experţii UE pentru calitatea necorespunzătoare a aerului, au fost incluse în programe aprobate de Consiliul Judeţean şi de consiliile locale din cele două oraşe. Aplicarea măsurilor din aceste programe se află în grafic, iar monitorizarea parametrilor de către cele trei staţii arată că nu sunt probleme deosebite". De aceeaşi părere este şi ministrul Mediului, László Borbély, care a declarat că principalul poluator, uzina de alumină, a aplicat măsurile din programul de conformare. „Halda de şlam a uzinei de alumină se află sub control şi nu mai există pericol de poluare", a spus ministrul Mediului după o vizită efectuată zilele trecute la Tulcea.
Realitatea din municipiul Tulcea îi contrazice flagrant pe ministrul Borbély şi pe prefectul de Tulcea. Chiar dacă Agenţia de Protecţie a Mediului susţine că parametrii calităţii aerului înregistraţi la cele două staţii de monitorizare din municipiul Tulcea sunt buni, tulcenii reclamă poluarea continuă a oraşului cu vapori de sodă caustică şi cu praf de la zecile de şantiere existente în acest oraş. Vaporii de sodă caustică provin de la instalaţiile tehnologice ale uzinei de alumină, iar o parte din prafu