Guvernul caută soluţii pentru a recupera sumele plătite ilegal din fonduri europene, Ministerul Finanţelor elaborând în acest sens un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care să stabilească anumite proceduri care să permită recuperarea sumelor plătile necuvenit către beneficiarii fondurilor europene.
Documentul elaborat de MFP are în vedere atât autorităţile cu competenţe în gestionarea fondurilor europene şi instituţiile publice care au atribuţii privind prevenirea şi constatarea unei nereguli în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene, cât şi beneficiarilor de fonduri europene, precum şi oricăror altor operatori economici cu capital public sau privat care desfăşoară activităţi finanţate din fonduri europene în baza unor acte juridice.
Pentru ca statul să evidenţieze şi recupereze plăţile efectuate ilegal, sunt stabilite în sarcina autorităţilor cu competenţe în gestionarea fondurilor europene şi a beneficiarilor proceduri de management şi control care să asigure corectitudinea acordării şi utilizării acestor fonduri.
Cheltuielile ilegale sunt excluse de la plată
Astfel, autorităţile au obligaţia utilizării, în activitatea de selecţie şi aprobare a solicitărilor de sprijin financiar, de reguli care să asigure o buna gestiune financiară, respectarea principiilor de libera concurenţă şi transparenţă. În plus, autorităţile cu competente în gestionarea fondurilor europene au obligaţia pregătirii profesionale continue a personalului propriu, prevenirii neregulilor şi fraudelor şi implementării recomandărilor formulate de organismele de control.
Cheltuieli care nu respectă condiţiile de legalitate, regularitate sau conformitate stabilite prin prevederile legislaţiei naţionale şi comunitare sunt excluse integral sau parţial de la rambursare/plată de autortăţi. Excluderea de la plată se aplică şi în cazul cererilor de plată a drepturilor be