Ion Tudor, şeful Poliţiei Locale din Târgu Jiu, vorbeşte într-un interviu acordat GdS despre cât de eficiente sunt amenzile, despre activitatea de ridicare a autoturismelor şi viitorul protocol care va fi semnat cu Poliţia Rutieră, prin care poliţiştii locali vor putea propune puncte de penalizare pentru conducătorii auto care încalcă legea.
GdS: Care este diferenţa dintre Poliţia Locală şi Poliţia Comunitară, dincolo de uniformă?
I.T.: Diferenţa constă, în primul rând, în concepţie. Poliţia Comunitară a provenit din foştii gardieni publici. Noua Poliţie Locală este o instituţie care are foarte multe trăsături comune cu poliţiile locale din Uniunea Europeană. Era normal să fie aşa, atâta timp cât am intrat în Uniunea Europeană.
GdS: Poliţia Locală are mai multe sau mai puţine atribuţii decât Poliţia Comunitară?
I.T.: Dacă la Poliţia Comunitară erau limitate competenţele şi atribuţiile, de data asta, prin organigramă, prin statul de funcţii, prin regulament, avem mult mai multe competenţe legate de control, de siguranţă rutieră şi de activităţile de ordine publică.
GdS: Mai mergeţi în misiuni cu pistoale închiriate?
I.T.: Poliţiile moderne, poliţiile locale din Uniunea Europeană şi din lume nu prea au pistoale. Au mai mult alte materiale în dotare pentru autoapărare sau pentru a-i convinge pe cei care sunt certaţi cu legea să se alinieze la un comportament civilizat. Era normal ca pistoalele să fie închiriate pentru că pentru noi a fost prioritară selectarea oamenilor, nu cumpărarea armelor. Apoi, prioritară a fost programa de pregătire şi perfecţionare a oamenilor, echipamentul şi într-un final dotarea cu pistoale cu glonţ. Noi avem arme cu gaze în proprietate şi, dacă până acum am avut 50 de pistoale închiriate, acum avem mai puţine. Sunt suficiente şi putem să ne descurcăm cu ele. Avem zece pistoale în total.
GdS: