Invenţia cercetătorilor Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI), apreciată de lumea ştiintifică
Un brevet de invenţie ce aparţine cercetătorilor prof. dr. Ioan Ştefănescu şi prof. dr. Elena David, de la ICSI Râmnicu Vâlcea a fost premiat astăzi, la ora 11,00, într-un cadru festiv la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, de pe strada Mendeleev din Bucureşti. Brevetul intitulat „Material compozit conţinând paladiu pentru sorbţia selectivă a hidrogenului şi metode de producere ale acestuia" a obţinut medalia de aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva fiind apreciat de lumea ştiintifică internaţională. Premierea a avut loc într-un cadru festiv la care au participat cercetători din instituţii naţionale de cercetare din ţară, cercetători din diverse ramuri ale unor ministere, persoane fizice sau private din domeniul cercetării.
Energiile curate, în atenţia cercetătorilor
„Noua invenţie medaliată la Geneva a celor doi cercetători de la ICSI are aplicabilitate în procese tehnologice de vaporizare a gazelor şi de purificare, monitorizare a mediului, procese care au la bază energii curate", ne-a spus directorul ştiinţific al ICSIT, dr. Vasile Stanciu. „ICSI este unul dintre institutele care a avut rezultate remarcabile în cercetarea ştiintifică şi tehnologică fiind înfiinţat pentru verificarea şi îmbunătăţirea tehnologiilor de separare a apei grele şi ulterior a tritiului", a spus Cornel Chiriac, putătorul de cuvânt al ICSI. Înfiinţat la 17 februarie 1870 sub denumirea de „Uzina G", la ICSI s-a produs prima apă grea din România iar cercetările specialiştilor s-au materializat în peste 100 de medalii pentru invenţii şi inovaţii.
24 de medalii de aur
Cercetarea românească a fost prezentă la cea de-a 39-a ediţie a Salonul Internaţional de