Fondul Proprietatea (FP) a înregistrat o creştere de 7,3% a activelor nete, până la 16,45 mld. lei (4 mld. euro) în primul trimestru, avans sprijinit în principal de aprecierea acţiunilor OMV Petrom (SNP), cea mai valoroasă companie din portofoliul fondului.
La SIF-uri, creşterea activelor nete a fost mai mică, în medie de 4,6%, în principal din cauza diferenţelor de evaluare.
Fondul Proprietatea este administrat de Franklin Templeton şi deţine peste 80 de companii în portofoliu, însă diferenţa la randament o fac doar cele care sunt listate. În primul trimestru, compania petrolieră Petrom, la care Fondul este acţionar cu 20,1% din capital, a înregistrat o creştere de 27,76% pe Bursă, peste avansul de 11,1% companiei de utilităţi Transelectrica (TEL) şi peste scăderea de 4,4% raportată de Transgaz (TGN), companii listate la care Fondul este acţionar cu circa 15%. Alături de petrol şi utilităţi, Fondul mai deţine în portofoliu şi acţiuni bancare, până la 2,78% din activele nete.
Participaţia deţinută la Petrom este cea mai valoroasă din portofoliul fondului. La finele primului trimestru, pachetul de acţiuni Petrom deţinut de FP valora 4,875 mld. lei, sau 30% din valoarea activelor nete. Pentru companiile listate din portofoliu, fondul îşi evaluează participaţiile în funcţie de preţul acţiunii la data pentru care se realizează calculul activului net (în acest caz 31 martie).
Pentru cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri), primul trimestru a însemnat o creştere în medie de 4,6% a activelor. SIF Moldova (SIF2) a raportat cel mai mare avans al activelor nete, respectiv de 8,65% până la 1,24 miliarde de lei, la extrema opusă situându-se SIF Transilvania (SIF3), care a înregistrat o depreciere de 0,5% a activelor nete, până la 1,498 miliarde de lei.
În cazul SIF-urilor, motorul de c