Frecvenţa vacanţelor în timpul anului şcolar şi pauza de trei luni din timpul verii îi derutează pe elevi, susţin specialiştii în educaţie. Sursa: CODRIN PRISECARU
După trei luni de vacanţă cu soare mult, zburdat pe maidan şi bătut mingea, literele şi cifrele buchisite în multe zile de şcoală rămân o amintire înceţoşată. Nici celelalte cunoştinţe dobândite cu manualul în faţă nu mai sunt proaspete.
După 15 septembrie, ziua în care peste 3 milioane de elevi români se întorc la şcoală, mulţi dascăli simt că trebuie să o ia de la capăt, pentru că elevii au mintea prea relaxată şi eliberată de informaţiile dobândite cu câteva luni înainte. E drept că cei mici încep să-şi intre în ritm într-o lună şi jumătate, chiar la timp pentru o nouă vacanţă, de o săptămână.
Gândită, de fapt, ca o săptămână în care ţâncii din clasele I-IV să participe la activităţi extracurriculare, în dulcele stil românesc, şi această minivacanţă a devenit un repaus în toată regula. Iernile destul de grele închid şi ele în fiecare an câteva şcoli. Cât despre pauzele pentru sărbători, acestea se iau în permanenţă după regula inamovibilă "minoritatea se supune majorităţii", ignorându-se faptul că există şi români de altă religie.
Toate aceste inadvertenţe din calendarul şcolar le-au dat de gândit politicienilor. Cel care are însă ultimul cuvânt este ministrul Daniel Funeriu, care poate rezolva toate problemele printr-un ordin. Puţin probabil să facă însă acest lucru în anul şcolar 2011-2012.
Semnale pentru schimbare
Asta, deşi România se numără printre ţările care au cea mai mare "vacanţă mare" din Europa. E adevărat că şi Italia are o vacanţă de 12-13 săptămâni, dar trebuie menţionat că elevii din Peninsulă stau la şcoală şi sâmbăta. Noi însă începem şcoala târziu şi o încheiem devreme.
Şi, dacă înainte de ’89 elevii re